Keuken bluf & trucs deel 3: groente

Geplaatst door:

Groente is waarschijnlijk het minst geliefde product uit de keuken, zeker bij kinderen. Spruitjes, spinazie en asperges, de meeste kinderen trekken een vies gezicht als je er alleen al over begint. De doorsnee man (hardcore carnivoor, zeker bij de barbeque) heeft liever een lap vlees dan wat groente. “Ik ben toch geen konijn?” is het antwoord dat je dan kan verwachten. Ook de gedachte aan de groente die ze thuis geserveerd krijgen doen de meeste van mijn Nederlandse vrienden gruwelen: doodgekookt, slap en smakeloos.

Toch is dat niet helemaal terecht. Afgezien van de overduidelijke reden – het is gezond -, zijn er meer redenen waarom je geen groente moet overslaan. Als eerste is groente een stuk goedkoper dan vlees, zowel voor je portemonnaie als voor het milieu. Zeker als je rekening houdt met het seizoen, kan dat een hoop schelen: aardbeien in de winter zijn verscrikkelijk duur en bevatten bijna geen smaak.

De hoeveelheid grondstoffen die nodig zijn voor een kilo vlees zijn immens vergeleken met groente. Daarnaast kunnen ze een betere vorm van energie leveren. Bonen en legumes (zoals courgette of aubergine) leveren een stabielere bron van energie dan bijvoorbeeld pasta of brood. Daardoor kak je niet een uur, anderhalf uur na je lunch in; iets wat bij veel koolhydraten wel gebeurt.
Als laatste en misschien wel belangrijkste reden (vanuit culinair oogpunt), is dat ze textuur, smaak en kleur aan je gerecht geven. Eten doe je – zoals eerder gezegd – ook met je ogen en groente geeft kleur. Qua textuur zit het tussen knapperig en zacht in, afhankelijk van je bereiding en groentesoort. De veelzijdige smaak in sauzen en dergelijke komt van: jawel, groente! Het is vet die de smaak draagt, maar het zijn de wortel, ui, prei, selderij of knoflook waar het palet vandaan komt.

Maar hoe je krijg je die smaak en kleur, net als in net restaurant?

Gebruik ui, sjalot en knoflook
Toegegeven, veel smaak komt van de kruiden die je gebruikt, maar elk gerecht in de Franse en Aziatische keuken begint met sjalotten of ui en knoflook.

Maak zelf je sauzen en soepen
Een saus of soep uit een pakje is makkelijk, maar zelf maken is goedkoper en geeft meer diepte. Bijna elke franse of saus of bouillon begint met een WUPS: Wortel, Ui, Prei, Selderij (knol- of bleekselderij, kan allebei). Snijd alles in kleine stukjes en fruit het aan in wa boter of olie, voeg vervolgens wat vocht toe en je bent al aardig op weg. Zelfs als je bouillonblokjes gebruikt, geeft dit herl veel extra smaak.

Blancheer je groente
Zet een pan water op, beetje zout er in en breng aan de kook. Doe je groente er dan voor 30 seconden in (geen seconde langer), koel ze gelijk terug met koud water of ijsblokjes en haal ze er weer uit. Nu kun je ze al eten of ermee roerbakken. Vooral voor groene en harde groenten, zoals boontjes, werkt dit prima. Ze krijgen een mooie kleur, blijven lekker knapperig en behouden hun voedingstoffen vitamines.

Frituur
Snijd je groente in julienne, haal ze door een tempura beslag en frituur ze kort. Uit laten lekken, snufje zout en je hebt weer eens wat anders dan wortels en komkommer met groentedip. Heb je harde groente: snijd ze in flinterdunne plakjes of haal ze over de mandoline. Gooi deze kort in de friteuse en je hebt je eigen haute cuisine chips. Vooral de ‘vergeten groente’ zoals pastinaak leent zich hier uitstekend voor. Zo heb je toch leuke garnering en niet dat eeuwige blaadje basilicum of peterselie op je vlees.

Gebruik beurre montee
Pak een steelpannetje, doe er een klont boter in en laat het smelten. Wanneer het gesmolten is, doe je er een half glaasje bouillon bij (soort bouillon hangt af van wat je er bij serveert). Klop even met de garde zodat de boter deels in het water oplost. Doe nu je gesneden (rauwe) groente erbij, wat zout/peper en kook voor 3-5 minuutjes. Klaar!

Zoals je ziet, kan je meer met groente dan je denkt. Denk buiten de gebaande paden en doe iets anders dan altijd en je zet gelijk iets anders op tafel!

0

Over de auteur:

  Gerelateerde posts

Voeg een Commentaar