‘Koken is meer dan een maaltijd bereiden of een leuke activiteit voor kinderen.’

Onze lesprogramma’s zijn gemaakt om naast alleen koken, dingen als rekenen, biologie en gezond eten te leren. Op deze manier leren ze op een speelse wijze nieuwe competenties en vaardigheden die later van pas komen. Daarnaast heeft koken als voordeel dat er direct zichtbaar resultaat is, iets dat vaak erg belangrijk is voor kinderen.

Koken voor kinderen kan op school georganiseerd worden, bijvoorbeeld als VSD activiteit. Ook lessen op een buurthuis of een BSO behoren toe de mogelijkheden.
In blokken van acht tot tien lessen, krijgen kinderen in anderhalf uur uitleg over de ingrediënten, maken ze hun eigen gerecht en leren ze alle kookgerei, vaat en afval weer netjes op te ruimen. Aan het einde van ieder blok toetsen wij de kinderen aan de hand van een examen. Bij het goed afleggen van het examen ontvangen ze een diploma.

Wat wordt er geleerd?
Koken is meer dan een gerecht bereiden en opeten. Wij laten de kinderen kennismaken met de herkomst en achtergronden van ingrediënten. Zo leren ze wat gezonde voeding is en welke bouwstoffen belangrijk zijn voor hun lichaam. Maar de kinderen leren ook plannen, samenwerken en goed met elkaar te communiceren. Daarnaast is veilig en netjes werken een belangrijke factor tijdens het koken. Zo leren wij de kinderen ook het belang van afwassen. Zowel tussen het koken door als erna.

Onze werkwijze
Er zijn zes basiscompetenties waar wij mee werken:

  • kennis van (gezond) eten en koken
  • samenwerken
  • luisteren en communiceren
  • eigen verantwoording nemen
  • plannen
  • normen en waarden

Alle docenten zijn intern opgeleid en hebben een training van de Vreedzame Schooldoorlopen. Allemaal beschikken ze over didactische en pedagogische kennis en weten hun aanstekelijke passie voor eten met een heldere boodschap over te brengen.

Geinteresseerd in koken als VSD activiteit of op uw BSO? Neem contact met ons op.