Keuken bluf & trucs deel 4: shortcuts

Geplaatst door:

Veel mensen (vooral mensen met kinderen) vertellen me dat ze soms moeite hebben met snel een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Rond vijven kom je van je werk, moe en dan moet je ook nog boodschappen doen, koken en het liefste dit alles voor een uur of zes, zodat de kids ook nog een beetje op tijd hebben te eten.

Een onderzoek in Engeland wees uit dat vrouwen gemiddeld zo’n 13 uur per week bezig zijn met koken, dat is bijna 2 uur per dag! Geen wonder dat je dan helemaal op bent en dan maar gaat voor de gemakkelijk optie: pakje-zakje, dat kost minder tijd. Dat moet toch sneller kunnen? Daarom hier wat tips die het makkelijker maken:

1) Plan
Veel van de tijd gaat verloren door bedenken wat er vanavond weer op tafel moet komen. Sommige mensen koken op zondag al hun maaltijden voor de rest van de week. Het is een oplossing, maar heeft niet mijn voorkeur.

Ten eerste moet je alles invriezen, daar heb je een grote vriezer voor hebben en moet je inleveren op voedingswaarde en smaak als je dat doet. Daarnaast kan ik me voorstellen dat niet iedereen zin heeft om zijn hele vrije zondag te besteden aan koken.

Met plannen bedoel ik vooral dat je al ongeveer weet wat je per dag gaat eten. Het aloude woensdag-gehaktdag of vrijdag-visdag is niet eens zo’n slecht idee, want op die manier heb je al wat inspiratie wat je op een bepaalde dag maakt. Daarnaast is regelmatigheid en duidelijkheid goed voor kinderen. Zeker als je dit combineert met alle clubjes en hobby’s van iedereen. Als op maandag iedereen weer om 7 uur naar voetbal training, yoga of wat dan ook moet, is het een idee om de maandag te bombarderen tot Aziatische dag: snel, gezond, makkelijk en veel energie (d.m.v. noodles)

2) Heb een voorraad
Je hoeft natuurlijk niet een complete wintervoorraad van een hamster aan te leggen, maar wat basisdingen in huis hebben is een stuk makkelijker. Het is initieel misschien een wat grotere investering, maar daarna bespaar je tijd en geld (als je met wat grotere verpakkingen werkt). Pasta en rijst blijven lang goed, sojasaus, tomaten passata en olie kan je altijd wel gebruiken. Heb je een pas van een groothandel (iemand kennen volstaat ook) dan kan je grotere hoeveelheden halen, alhoewel de toko vaak ook uitkomst biedt.

Zelfs als je een kleine vriezer hebt, kan die van pas komen. In plaats van hem vol te gooien met hele dozen pizza en ijs, kan je natuurlijk ook gewoon (onbereide) kipfilet of gehakt van te voren portioneren en in vriezen in een boterhamzakje. Ontdooien in een bakje koud in de koelkast of magnetron.

3) Multitask
Het grote geheim van koks die voor veel mensen moeten koken, is het doen van meerdere dingen te gelijk. Zet gelijk een pan met water op (of nog sneller: de waterkoker), en begin dan pas met je groenten schoon te maken. Ondertussen ontdooi je gehakt en zet je je koekenpan al op laag vuur, om warm te worden. Als je groenten moet blancheren en die uiteindelijk bij je pasta doet, is het een idee om de laatste minuut de groente bij de pasta in de pan te doen. Scheelt een extra pan met water én in de afwas.

4) Maak variaties en eet samen
In het eerder genoemde onderzoek is meer dan 2/3e van de mensen bezig met verschillende dingen te maken voor elk gezinslid en ook nog eens op verschillende tijden. Tenzij je allergieën hebt of een speciaal dieet volgt, is het onzin om verschillende dingen te maken. Kinderen worden lastige eters doordat ze steeds een alternatief wordt geboden en moeten meerdere maal hetzelfde product eten voordat ze de smaak echt herkennen.

Vinden ze iets echt niet lekker, vervang dan één ingrediënt voor een ander, in plaats van een compleet andere maaltijd te maken. Voorbeeld: courgette in een lasagne vervangen door paprika.

Avondeten is de maaltijd om rustig te zitten en te eten. Dit is niet alleen goed voor de spijsvertering maar ook een ideale gelegenheid om met het hele gezin iets samen te doen: wat heeft iedereen gedaan vandaag en hoe was je dag. Zo heb je een rustmoment en versterkt de familie banden. Niet alleen gezinnen hebben daar baat bij. Het is ook een prima middel in studentenhuizen om even te ontkomen aan de hectiek van het studenten leven en niet vervreemd te raken van je huisgenoten.

5) Kook samen en verdeel taken
Als steeds maar één iemand de hele avondmaaltijd moet koken, tafel dekken en afruimen kost dat veel tijd en is het saai. Betrek je kinderen bij het koken, zowel het verzinnen van recepten als het daadwerkelijke koken zelf. Kinderen kunnen prima groente wassen, de tafel dekken of aardappels schillen.

In het begin kost het misschien wat meer tijd, maar hoe meer ze oefenen, hoe sneller het gaat. Als het gaat om moeilijkere taakjes (zoals bakken), doe dat samen in het weekend een paar keer, zodat je meer tijd voor uitleg hebt. Kinderen kunnen meestal meer dan je denkt en zolang je in de buurt bent, kan er weinig gebeuren, mits je het goed uit hebt gelegd. Dit levert gelijk meerdere voordelen op: kinderen worden zelfstandiger, zijn sneller geneigd de maaltijd helemaal op te eten en je hebt gelijk een gezinsactiviteit.

Heel veel van deze tips komen neer op plannen en een beetje vooruitdenken. Je plant in wanneer je tentamen leert, je bereid een presentatie goed voor, dus waarom zou je zo gehaast doen met eten? In sociaal opzicht is avondeten de belangrijkste maaltijd, dus is het zonde om daar kansen te laten schieten. Ziet het niet als een “moetje” maar een kans om samen te zijn met degenen die belangrijk voor je zijn.

0

Over de auteur:

  Gerelateerde posts

Voeg een Commentaar