Keukenbluf en trucs 5: Het juiste gereedschap

Geplaatst door:

In mijn vorige blog schreef ik over hoe je door plannen en multitasken je een hoop tijd kan besparen, net als de jongens in de keuken. Een oplettende lezer zal misschien denken: “ja, leuk al die grapjes die hij opnoemt, maar op tv zie ik al die koks met de meeste superdeluxe apparatuur in de weer gaan, zo kan ik het ook”. Daarom vandaag een blog met welke spullen je dan gewoon echt in huis móet hebben, als serieuze hobbyist, zodat jij ook als een echt culinaire ninja te keer kan gaan in je eigen keukentje.

Koksmes
Het meest herkenbare gereedschap van een kok. Zonder dit redt je het gewoon niet. Een kok zonder koksmes is als een muzikant zonder zijn instrument, een fotograaf zonder camera. Maar welke moet je dan hebben? Aan een vaag antwoord ‘dat is persoonlijk’ heb je niks (maar wel  waarheid als een koe), dus daarom hier wat richtlijnen:

Merken
Er zijn ongeveer 5 merken waarmee je goed zit (in volgorde van hardheid): Sabatier, Goldhamster, Wusthof, Zwilling en Global. Nu zijn er nog wel een paar, maar dit zijn de meest bekende. Laat je niet in de maling nemen door Duits klinkende namen als “Solingen” of “Rostenthal”, dan kan je net zo goed een setje van Ikea halen. Je hebt al een goed koksmes vanaf zo’n €50,- dat klinkt veel, maar een goed mes (mits goed onderhouden) gaat een leven lang mee of zelfs langer.

Scherp houden
Doe er gelijk een goed aanzetstaal bij, let hier wel bij op dat dit harder is dan het mes zelf, of je sloopt je mes! Dus ga niet je nieuwe Global koksmes scherp proberen te krijgen met een Sabatier aanzetstaal. Zorg ook altijd dat je het op dezelfde manier (dezelfde hoek) aanzet/slijpt anders is het ook einde oefening. Zet je mes ook vaak aan, niets is zo erg als een bot mes. Voor degenen die bang zijn om zich te snijden: een bot mes zorgt voor lelijkere wonden (die slechter helen) dan een scherp mes. En breng je mes naar de slijper minimaal één keer per jaar (twee keer als je hem heel vaak gebruikt. Mijn mes stuur ik altijd hierheen.

Onderhoud
Wees zuinig op je mes, doe het niet in de besteklade en doe het niet in de vaatwasser want ook hier gaat hij stuk van. De vaatwasser is te heet en zal zorgen dat het heft los laat. Bewaar het in een (messenmap) of plak het aan een magneetstrip (gekocht voor zo’n €5 op eBay duitsland); blokken zijn moeilijk schoon te houden en nemen veel ruimte in. Leen je mes ook nooit uit, tenzij je zeker weet dat iemand er mee om kan gaan en snijden. Maar zelfs dan lenen de meeste koks hun messen niet uit (inclusief mijzelf), ook niet aan hun collega’s. Een mes gaat naar je hand staan en ik moet er mijn brood mee verdienen.

Winkels
Waar kan je zulke messen vinden dan? Goede kookwinkels (bijvoorbeeld Paul van Dillen en Betsies in Utrecht, Duikelman in Amsterdam en Oldenhof in Den Haag) en goede online winkels (ik haal meestal bij Knivesandtools en koksmesexpert voor het zwaardere werk) zullen je ook advies kunnen geven. Zo niet: niet kopen, goede kennis is echt wel zijn geld waard!

Dunschiller
Aardappelschilmesjes om iets te schillen kan, maar kost veel tijd. Gebruik ook niet zo’n schiller dat lijkt op een regulier mes, want daar ben je alsnog niet snel genoeg mee. Je moet zo’n metalen hebben, die in een U-vorm loopt en bovenaan het mesje heeft. Vergeet ook die meuk van de Ikea of de blokker, die gaan zo stuk. Gewoon voor het echte werk gaan ze kosten zo’n 5 a 7 euro, dus daar ga je echt niet van honger lijden. Verder heeft zo’n dunschiller een scherp puntje of een oogje aan de rechterkant, daar kan je donkere puntjes mee uit de aardappel halen of mini-friet maken.

Spuitflesjes
Een van de beste en makkelijkste manieren om te bluffen in de keuken zijn spuitflesjes. Ze kosten geen drol (50 cent bij de groothandel en €2,50 bij de hema). Op deze manier maak je heel gemakkelijk borden op met sausjes en streepjes (gebruik een wattenstaafje of de botte kant van een mes als je lekker artistiek wilt doen). Heb je een dressing, gewoon al je ingrediënten in het flesje gooien, wijsvinger erop en schudden maar, gelijk klaar voor gebruik. Is ook een stuk goedkoper dan die overpriced design meuk van Jamie Oliver die na twee keer stuk gaat!

Pepermolen
Je kan gewoon peper uit een busje doen, maar die is een hoop van zijn smaak en kracht al verloren. Vers is veel lekkerder en je kan zelf bepalen wat er in gaat: wit, zwart, groen of een combinatie. Zwart geeft meer aroma en wit geeft meer pit. Roze is geen peper maar een besje van een ander soort plant, dat is wat de marketeers van de Albert Heijn hebben bedacht.

Staafmixer
Dit ding is niet alleen handig als je kleine koters hebt rondlopen (gewoon je eigen eten pureren is altijd beter dan die olvaspeed meuk vol met suiker). De meeste modelen komen met een garde, wat handig is voor slagroom. Ik gebruik hem vooral om soep te maken (groente aanfruiten, bouillon erbij en blenderen, klaar!). Kerstdiner of vrienden waar je indruk op wilt maken? Doe er een klontje boter in en voeg een theelepel sojalecithine (te verkrijgen in de natuurwinkel en bij de ‘natuurlijke producten’ afdeling in de supermarkt) en schuim het op met je mixer.

Oven
Het enige echt dure ding in de lijst. Als je geld en ruimte hebt in je huis is dit dé tijdsbespaarder. Vlees bak je eerst bruin en doe je daarna even kort in de oven op 150 graden. Je hebt een pit vrij en kan meerdere porties doen en hoeft er niet meer op te letten. Heel veel ovengerechten moeten wel lang in de oven, maar vergen niet zoveel bereidingstijd.

Koop geen lullige combi oven: serieus koken en magnetron horen niet bij elkaar. Ook zijn ze erg klein, dus een beetje ovenschaal moet je er al met een hamer en beitel in proppen. Luxe versies hebben ook een temperatuur meter, dat is nog makkelijker: als de kern van je vlees 70°C bereikt is het klaar.

 

Je hoeft natuurlijk niet gelijk alles in een keer aan te schaffen, dus hou rekening met je budget en kookstijl. Wat je ook aanschaft, na een tijdje kan je niet meer zonder!

1

Over de auteur:

  Gerelateerde posts

Comments

  1. Horeplaza  april 9, 2015

    Bedankt voor atikel

    antwoorden

Voeg een Commentaar