What to eat eeehm watch

Geplaatst door:

Zoals eerder vermeld, ben ik gelijk geinteresseerd als er iets met eten langskomt op de beeldbuis. Sterker nog, dat is het enige (en Travel Channel) waarvoor ik mijn televisie aansluiting meestal gebruik. Toch kijk ik niet naar elk programma wat langs komt. Nederlandse kookprogramma’s kunnen me over algemeen niet boeien. Ze zijn slecht geedit en het niveau is vaak bedroevend laag (“TopChef: De professionals” staat alleen koks van niveau 2 toe) en de gasten zijn vaak nog erger (b.v. in “Over de kook”). Zelfs buitenlandse goede programma’s weten ze aan gort te knippen. Enige uitzondering hierop is “Mijn tent is top”, ondanks de overduidelijke sponsoring en Herman den Blijker (waar ik niks mee heb). Wat ik dan wel kijk?

Een top 5 van programma’s waar ik voor thuis zou blijven, ware het niet dat we tegenwoordig internet hebben:

 

5. Junior Masterchef Australia (NET5)

Het accent dat ze in Australie spreken, krijg ik jeuk van. Ook de ‘grote-mensen’ versie van deze serie kan me niet echt boeien, al kan dat ook liggen aan mijn algehele gebrek aan interesse in Down Under. Deze serie vind ik echter meesterlijk. Kinderen van basisschool leeftijd (tussen 8 en 12) die koken, met koken bedoel ik dan ook echt koken. Een jochie van negen(!) die het heeft over het temperen van chocolade en een ander van twaalf die ‘zand’ maakt voor bij zijn gerecht zoals Heston Blumenthal doet. Ik heb mijn twijfels over het echtheidsgehalte, maar het is in ieder geval zeer vermakelijk om naar te kijken.

 

4. Marco Pierre White Cooks for(BBC One)

Als je Gordon Ramsay en zijn werkmethodes wil snappen, kan je niet anders dan kijken naar zijn leermeester: Marco Pierre White. Op zijn 24e was ie chef,op zijn 28e had ie 2 sterren en de 3e op zijn 33e. In deze serie zie je een jonge White koken voor zijn leermeesters: Raymond Blanc, Pierre Koffman, Nico Ladenis en Albert Roux. Klassieke Franse gerechten worden gemaakt, die je tegenwoordig bijna niet meer tegenkomt. Voor Raymond Blanc maakt hij een gerecht wat ik zeker te weten wil proberen: varkenspoot gevuld met zwezerik en morilles.

Als je goed oplet, zie je een jonge Gordon Ramsay, zowel in de intro als de rest van de filmpjes.

 

3. Anthony Bourdain’s No reservations (Travel Channel)

Naast Marco Pierre White is Anthony Bourdain de rock ‘n rollheld in koksland. Hij schreef een bestseller – Kitchen Confidential -, een boek over de echte wereld in de horeca. Naast de 2 pakjes per dag die hij rookt heeft hij ook de nodige drugs gedaan, wat te zien is aan zijn gezicht. De obsessie die hij heeft met eten en dan vooral voor streetfood, is erg herkenbaar; sterker nog, die gast heeft mijn droombaan! Zo reist ie de hele wereld af, in zijn leren jas en een zonnebril, om locals te ontmoeten en op de beste plekken de specialiteiten te eten. Zijn voorliefde voor varken en orgaanvlees is groot en komt ook regelmatig in beeld. Zoek je nog een mooie reisbestemming en hou je van eten, dan is dit dè kookshow die je moet kijken. Aanraders: Hong-Kong, Singapore en Indonesie

 

2. Heston Blumenthal: In search of perfection (BBC One)

Heston Blumenthal is mijn held, mijn grote voorbeeld. Zonder een koksopleiding te doen, maakte hij zich ‘s avonds in zijn kleine keukentje de klassieke technieken en gerechten , terwijl hij overdag een saaie kantoorbaan had. Inmiddels is hij de eigenaar van een van de beste restaurants ter wereld, vanwege zijn vernieuwende en eigenwijze kijk op eten. In deze serie probeert hij de ultieme versie te maken van favorieten als Fish & Chips, Spaghetti Bolognaise en zelfs Hamburgers. Hij gaat naar de bron en probeert met moderne kooktechnieken zijn versie te maken. De peking eend en de Fish & Chips (gemaakt van tarbot!) zijn mijn favoriete afleveringen. Ook het bijbehorende boek is een aanrader.

 

1. Masterchef: The Professionals (BBC One)

In tegenstelling tot veel collega’s, geef ik helemaal niks om voetbal, studio sport gaat totaal aan mij voorbij. Masterchef: The Professionals is echter mijn ‘voetbal’. Als ik dat aan het kijken ben, duik ik in de tv. Wanneer tijdens service een fout wordt gemaakt, loop ik te schelden als een hooligan. Waarom? De ambitie, talent en passie druipt van het scherm bij deze wedstrijden. Sommige van de kandidaten zijn verschrikkelijk innovatief, dat ze de juryleden  met meerdere Michelin sterren – o.a. Michel Roux jr. en Michael Caines  – weten te verbazen.

 

De oplettende lezer zal merken dat ik geen enkel programma heb genoemd van Engelse celebrity chefs zoals Jamie Oliver of Nigella Lawson. Niet dat ik dat slechte shows vind – de BBC maakt hele goede kookprogramma’s -, ik vind het echter leuker om professionele chefs aan de gang te zien. Eigenlijk al deze programma’s van bovengenoemde chefs (Raymond Blanc met zijn Kitchen Secrets zou ook in het rijtje passen) zijn het kijken waard. Een waarschuwing: zorg dat je eten in huis hebt, want van deze programma’s ga je enorme honger krijgen!

 

2

Over de auteur:

  Gerelateerde posts

Comments

  1. taco  augustus 24, 2011

    Ha ha leuk om te lezen

    antwoorden

Voeg een Commentaar