Gezond nieuws: We komen naar Utrecht!

Geplaatst door:

Dit schooljaar is bijna afgelopen, maar achter de schermen zijn we al druk bezig met het komend jaar. Zo zijn we vanaf September niet alleen in Amsterdam te vinden, maar ook in onze eigen hometown Utrecht! Hier gaan we ook weer lekker aan de slag met koken als VSD-activiteit. Dit keer hebben we zelfs een speciaal programma opgezet i.s.m. met de GG&GD Utrecht voor Bredeschool Utrecht.

Dit hele programma sluit aan op de doelstellingen van de Lees verder →

0

Verse loempia’s

Geplaatst door:

(ca. 30 loempia’s, snack)
Duur: 20 min voorbereiding, 30 min rollen

Materiaal

  • snijplank
  • mes
  • kom
  • dunschiller
  • sausbakje

Ingredienten

  • 1/2 pak rijstvellen
  • 4 wortel
  • 300gr tauge
  • 1 komkommer
  • 12 sticks surimi
  • 1 krop sla of ½ chinese kool
  • 1 duim gember
  • 2 el hoi sin saus
  • ½ spaanse peper

Bereiding

Vulling
Maak de tauge schoon door de groene puntjes eraf te halen, schil de wortel met een dunschiller. Was de sla en de komkommer. Snijd alles in lange dunne reepjes van ongeveer 5 cm. De surimi hoef je niet echt te snijden, in grove stukken sheuren is prima.

Saus
Schil ...

Lees verder →
0

Ode aan de aardappel

Geplaatst door:

Van alle producten is de aardappel misschien wel mijn favoriete product. Tuurlijk, het heeft niet de glamour van kreeft en coquilles of het decadente van ganzenlever, maar de aardappel is gewoon en kan toch een flinke impact hebben. Het is de basis van veel gerechten en het wordt in vrijwel alle keukens gebruikt, van Spanje tot Indonesie en van Frankrijk tot Peru.

Er zijn legio manieren om ze te bereiden en toch blijven we hier in Nederland hangen bij puree, gekookte ...

Lees verder →
0

Keuken bluf & trucs deel 3: groente

Geplaatst door:

Groente is waarschijnlijk het minst geliefde product uit de keuken, zeker bij kinderen. Spruitjes, spinazie en asperges, de meeste kinderen trekken een vies gezicht als je er alleen al over begint. De doorsnee man (hardcore carnivoor, zeker bij de barbeque) heeft liever een lap vlees dan wat groente. “Ik ben toch geen konijn?” is het antwoord dat je dan kan verwachten. Ook de gedachte aan de groente die ze thuis geserveerd krijgen doen de meeste van mijn Nederlandse vrienden gruwelen: ...

Lees verder →
0

Top 5 must have kookboeken

Geplaatst door:

Eerder schreef ik over what to watch, maar koken bestond al lang voordat de televisie bestond en men kwijlend kon kijken naar de lekkerste creaties van professionals. Recepten worden van generatie op generatie doorgegeven en we leren grotendeels nog steeds uit boeken. Daarom vandaag een lijst met de boeken die iedere serieuze foodie of pro in huis heeft staan, dan wel moet hebben staan:

 

1) Escoffier – Le Guide Culinaire

Escoffier is de Godfather van de ...

Lees verder →
0

Vrijdag visdag

Geplaatst door:

Je hebt geen zin in vlees en vegetarisch staat je niet aan, dus dan wordt het vis. Ik ben een fervent carnivoor, maar als je me vraagt vlees of vis: dan heb ik het toch wel ff moeilijk met kiezen. Een goede steak sla ik echt niet over, maar een dampende pan met mosselen ga ik ook van kwijlen.

Wanneer mensen me vertellen dat ze geen vis lusten en ik vraag verder, komen we vaak tot de conclusie dat het eigenlijk ...

Lees verder →
0

Keuken bluf & trucs deel 2: Het oog wil ook wat

Geplaatst door:

Eten doe je niet alleen met je mond en neus. Je doet het altijd met al je zintuigen, dus ook je ogen. Wanneer er iets uit ziet alsof het uit een gaarkeuken in de gevangenis uit komt, heb je minder trek dan wanneer de kok zijn best heeft gedaan met opmaken. Een goed voorbeeld is een van mijn favoriete websites: Food Porn Daily.

Waarschuwing: Elke foto die je hier van eten ziet, zorgt dat je instantly gaat kwijlen, of je ...

Lees verder →
0

Barbecue (spareribs, speklapjes, gamba’s en hamburgers)

Geplaatst door:

(aantal personen: al je vrienden of je familie)
Duur: Tot de zon onder gaat, de buren klagen of je uit het park wordt gegooid.

Materiaal

  • kom
  • 3 ovenschalen
  • diep bord

Ingredienten

 

Hamburgers (12 stuks)

 

  • 1 kg half-om-half gehakt
  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 el ketchup
  • 2 el worcestershire saus
  • 1 snee brood
  • 3 el melk
  • 3 el paneermeel
  • 2 eidooiers
  • peper zout

 

Balinese gamba’s

  • 1 kg gamba’s (16/20, head-on, gepeld)
  • 3 sjalot
  • 2 citroengras
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode pepers
  • 2 el gula jawa (of bruine basterdsuiker)
  • ½ bosje koriander
  • 1 el ketjap
  • 2 jeruk purut
  • 1 duim gember
  • 3 el kokosrasp
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el ...
Lees verder →
0

Keuken bluf & trucs

Geplaatst door:

Je kent het vast wel: dikke stress, geen tijd en je hebt vorige week met je domme kop gezegd dat jij wel een etentje zou organiseren. Wat zo’n leuk spontaan idee leek, is nu je ergste nachtmerrie.

Geen stress: in deze serie ga ik je tips & trucs geven om in korte tijd toch indrukwekkende maaltijden uit je mouw te schudden. Verwacht geen complete maaltijden, maar wat handreikingen waarmee je makkelijk indruk maakt, zonder dat het veel kost (zowel moeite als ...

Lees verder →
2
Pagina 4 van 6 «...23456