Ode aan de aardappel

Geplaatst door:

Van alle producten is de aardappel misschien wel mijn favoriete product. Tuurlijk, het heeft niet de glamour van kreeft en coquilles of het decadente van ganzenlever, maar de aardappel is gewoon en kan toch een flinke impact hebben. Het is de basis van veel gerechten en het wordt in vrijwel alle keukens gebruikt, van Spanje tot Indonesie en van Frankrijk tot Peru.

Er zijn legio manieren om ze te bereiden en toch blijven we hier in Nederland hangen bij puree, gekookte aardappelen en wat krieltjes. Om te laten zien wat je er nog meer mee kan of hoe ik de klassiekers maak, hier wat standaard recepten:

Gekookt
Schil de aardappelen, snijd ze in grove blokken en doe ze in een pan met koud water. Spoel ze onder de koude kraan af, totdat het water niet meer troebel is. Vul de pan met koud water, voeg zout toe en zet op hoog vuur. Ze zijn klaar wanneer je er met een mes in prikt en ze van je aardappel glijden. Giet ze af en serveer ze met met zout.

Puree
Kook de aardappelen zoals hierboven beschreven en giet ze af. Doe de aardappelen terug in de pan op middelhoog vuur, zodat je het vocht eruit kookt. Hou het wel in de gaten, want staan ze langer dan vijf minuten opstaan, branden ze aan. Je kunt dit voorkomen door ze af en toe om te scheppen.
Haal ze van het vuur, doe de aardappels door de pureeknijper en vang het op in een kom. Doe 250gr boter (uitgaande van 1kg aardappelen) in blokjes erbij en schep voorzichtig om. Voeg vervolgens 3 eierdooiers erdoor. Tot slot nog een glas volle melk om het af te maken. Breng op smaak met zout en versgeraspte nootmuskaat.

Voor de dieetmensen e.d.: deze puree is lekker ómdat er zoveel vet in zit, deze versie maak je dan ook niet elke dag.

Tip: er mag geen speeksel bij de puree komen, want dan gaat hij schiften en korrelig worden. Dus ga niet proven met een lepel. Gebruik de ene lepel om puree op de ander te doen en stop de tweede lepel in je mond.

Tip: Wil je iets meer smaak bij je puree, zonder veel moeite: doe een geplet teentje knoflook bij het water als je de aardappels kookt. Haal deze eruit voordat je ze pureert.

Friet
Schil de aardappels (bintjes zijn prima voor friet) en snijd in friet vorm. Je mag de schil er ook aan laten, maar dan moet je ze wel eerst schillen. De grootte van de friet hangt ook van je persoonlijke smaak af. Was de rauwe friet in ruim koud water, om het zetmeel weg te spoelen. Droog de aardappelen goed af met keukenrol of nog beter: leg ze op een tray een nachtje in de koelkast.

Pak de uitgedroogde friet en blancheer deze zo’n 6 minuten op 160 graden in de frituur, zo worden ze mooi gaar. Haal ze eruit en laat ze in het mandje uitlekken. Zet de friteuse nu op 180 graden en bak de frietjes nu mooi bruin en krokant (duurt ongeveer zo’n anderhalf a twee minuten). Laat ze nog even uitlekken en leg ze op keukenpapier om het laatste vet eruit te trekken en breng op smaak met zout.

Het allerlekkerste zijn de frietjes natuurlijk met zelfgemaakte mayonaise!

Roast potatoes
Kook bloemige aardappels zoals aangegeven tot ze bijna uit elkaar vallen. Let wel op: als je het te lang doet krijg je aardappelsoep. Giet ze af en schud voorzichtig een beetje met het vergiet. Op deze manier komen er mooi barstjes in, waardoor je lekker knapperige aardappels krijgt. Doe in een ovenschaal wat zonnembloem olie, peper en zout. Schep de aardappelen er voorzichtig door zodat ze een om alle kanten een laagje vet hebben, dan worden ze het mooist bruin en knapperig. Doe de ovenschaal met de aardappels nu in de oven voor minimaal een uur op 200 graden. Schep af en toe om, om ze geleidelijk te laten bruinen

Ideaal bij een heel braadstuk zoals lamsbout of een gegrild kippetje.

Tip: wil je wat meer smaak bij je aardappelen, doe dan wat tenen knoflook, rozemarijn en tijm in de ovenschaal.

Pommes carrees
Dit zijn in principe gebakken aardappeltjes, maar in de vorm van dobbelsteentjes. Schil de aardappel en snijd ze in vierkante dobbelsteentjes. Zet een grote koekenpan op het vuur met wat olie of boter erin. Doe de aardappeltjes in de pan en bak ze mooi bruin. De truc om mooie bruine aardappels te krijgen is af en toe omscheppen, niet te vaak, want dan gaan ze stuk en genoeg olie of boter gebruiken om aanbakken te voorkomen. Voeg ondertussen steeds wat zout toe. Mooie pommes carrees vergt tijd, zo’n 20 tot 30 minuten, begin er dus op tijd mee!

Voeg vlak voor het serveren wat versgehakte peterselie toe, voor smaak en kleur.

Gepoft
Een van de meeste simpele bereidingen die er is. De makkelijkste manier is in de magnetron. Was grote aardappelen, maar laat de schil er aan zitten. Prik met een vork wat gaten in de aardappel om te voorkomen dat ze ontploffen. Doe ze in een diep bord of kom en dek af met een bord of folie. Zet ze in de magnetron op vol, voor vijftien a twintig minuten. Let op als je het bord of folie eraf haalt, hier kan nogal wat hete stoom onder zitten: brand je dus niet.

De beste manier is langzaam in de oven garen. Als je de aardappelen gewassen hebt, prik er wat gaten in en verpak ze in aluminium folie. Doe ze minimaal drie kwartier in de oven op 200 graden. Deze methode is het makkelijkst als je een dinnerparty hebt (de pakketjes maak je van te voren al klaar) en de individuele pakketjes zien er ook het leukst uit.

Serveren kan je met wat (kruiden)boter doen of wat crème fraiche. Snijd de gare aardappel daarvoor bijna helemaal in de lengte door en knijp een beetje in de zijkanten, zodat er een mooie spleet ontstaat. Doe hier wat zout overheen en vul met boter of crème fraiche. Bij die laatste is het lekker als je er nog wat vers gehakte bieslook doorheen doet.

0

Over de auteur:

  Gerelateerde posts

Voeg een Commentaar