Veel van mijn vriendinnen zijn verslaafd aan suiker en niet zo’n beetje ook. Afkicken schijnt ook niet gemakkelijk te zijn: zo bleken ratten in een laboratorium meer problemen te hebben met afkicken van suiker, dan van heroine! Een vriendin besloot een tijdje geen suiker te eten, gevolg: zweten, klamme handjes, trillen, hoofdpijn en een droge mond.
Suiker is een snelle energiebron, wat de reden is waarom al die energie drankjes mierzoet zijn. Als je een marathon moet lopen een prima bron van energie, maar als je gewoon werkt of naar school gaat, een minder goed idee. Want naast het feit dat allerlei zoete dingen enorm slecht voor je tanden zijn, heb je negen van de tien keer niet zoveel energie nodig. Gewoon stil zitten op je stoel vereist niet zoveel energie, dus dat slaat je lichaam allemaal op als vet.
“Maar dan neem ik toch gewoon alleen maar light dingen?” zal een oplettende lezer denken. Als je jezelf echt de vernieling in wilt werken, moet je dat doen.
Bij light drankjes zit er inderdaad geen suiker in, dit is vervangen door aspartaam. Ondanks dat het goedgekeurd is door allerlei instanties, is dit zo’n beetje de meest betwiste smaakstof in de geschiedenis van de voedingsindustrie: zo zou het onder andere kankerverwekkend zijn.
Wanneer het gaat om light eten zit je met een ander probleem, namelijk vet. Bijna alle producten waar ‘0% suiker’ op staat, zit wel vet in; staat er ‘0% vet’ dan kun je er de donder op zeggen dat er flink wat suiker in zit; beiden komt niet voor. Dat heeft een hele simpele reden, beiden zorgen voor smaak. Haal je er een uit, dan moet je compenseren met de ander. Doe je dat niet, dan is het niet te eten, omdat er totaal geen smaak aan zit.
Light producten hebben echter nog een probleem: ze houden je lichaam voor de gek. Aspartaam is zo’n 160 tot 200 maal zoeter dan suiker, alleen bevat het geen energie, helemaal niets. Ons lichaam stamt nog uit de oertijd, dus die denkt dat als we iets zoets proeven, energie binnen krijgen en dus gaat je alvleesklier insuline aanmaken. Wel insuline aanmaken, maar geen energie; je alvleesklier kan hier compleet van in de war raken, wat uiteindelijk diabetes kan veroorzaken.
De light versies van eten zijn er op gemaakt om minder calorieen, dus minder energie te bevatten. Je lichaam krijgt dus minder energie binnen dan het verwacht en zorgt dat je je weer honger krijgt. Dus voel je je of futloos en hongerig of je gaat meer eten, waardoor je meer calorieen binnen krijgt dan dat je nodig had.
Wat zoetigheid ga je echt niet dood aan, maar vooral door frisdrank en dergelijke krijg je toch een substantiele hoeveelheid suiker binnen.
ShareMEI
Over de auteur: