Je kent het vast wel: dikke stress, geen tijd en je hebt vorige week met je domme kop gezegd dat jij wel een etentje zou organiseren. Wat zo’n leuk spontaan idee leek, is nu je ergste nachtmerrie.
Geen stress: in deze serie ga ik je tips & trucs geven om in korte tijd toch indrukwekkende maaltijden uit je mouw te schudden. Verwacht geen complete maaltijden, maar wat handreikingen waarmee je makkelijk indruk maakt, zonder dat het veel kost (zowel moeite als geld).
Sjalotjes
Gebruik sjalotjes i.p.v. uien. Deze hebben een zachtere en subtielere smaak, wat de reden is dat ze in de horeca altijd worden gebruikt. Vooral sauzen hebben hier veel baat bij.
Deglaceren (jus maken)
Als je iets hebt gebakken, zoals vlees, blijven er altijd wat bruine stukjes achter. Gooi dit niet weg! Dit zijn juist de lekkerste stukjes. Gooi hier een beetje bouillon (of nog beter: wijn) bij, dan koken deze los. Kook het in tot het wat dikker wordt (of doe er wat maizena bij) en je hebt een geweldige jus. Scheelt gelijk ook met schrobben!
Dressing
Salade zonder dressing is niet lekker en ziet er ook flets uit. Doe in een kom een eetlepel mosterd, een eetlepel azijn en 3 eetlepels olie. Klop met een garde tot een geheel en je hebt een simpele dressing. Op smaak brengen met zout/peper/suiker.
Toevoeging: Dit is een vrij ‘zware dressing’, doe er een tot anderhalve eetlepel lauw water bij om hem wat lichter te maken.
Doe de dressing in de kom bij de salade en hussel een paar keer met je handen, zodat er een mooi filmpje over komt. LET OP: doe dit vlak van te voren, omdat door turgor de sla slap wordt. Heb je veel salade, maak het dan in aparte kom aan met de dressing, zodat je de rest kan bewaren.
Pommes fondantes
Aardappelen zijn goedkoop en er is veel meer mee te doen dan ze droog koken of puree maken. Schil de aardappelen, snijd ze over de breedte in dikke plakken van ongeveer 2 a 3 cm en bak ze in boter. Wanneer ze aan beide kanten bruin zijn, voeg je wat kippenbouillon toe, en laat ze hier op laag vuur een kwartiertje in pruttelen, breng ze daarna eventueel nog op smaak met zout. De aardappeltjes zijn botermals en het is weer eens wat anders.
Kruiden
Gebruik kruiden niet alleen voor de smaak (harde kruiden bak je mee, zachte voeg je op het laatste moment toe), maar gebruik je ook als garnering. Op het einde wat peterselie bij de aardappeltjes of een stukje dille over je vis laat je gerecht er gelijk een stuk professioneler uit zien.
Oven
Als je een oven hebt, gebruik hem! In heel veel restaurants bakken ze de vis en het vlees eerst in de pan en doen het dan in de oven. Dit scheelt enorm veel tijd en ruimte. Zorg dat je oven op 150° is voorverwarmd, bak je vis of vlees aan beiden kanten bruin. Leg dit op een bordje en zet dit in de oven.
Let op: vis moet korter dan vlees, dus vis moet je er later in doen. Ook is de duur in de oven voor vlees afhankelijk van hoe doorbakken je hem wilt.
Soep
Wil je een 3 gangen maaltijd maken, zorg dan dat je eerste gang soep is. Dit is goedkoop, makkelijk, snel en kan je van te voren bereiden. Een simpele soep maak je al door wat groentes aan te bakken met kruiden, wat bouillon toe te voegen en de blender er door heen te halen. Serveer met een beetje room als garnering en klaar is kees.
MEI
Over de auteur: