Caesar salad

Geplaatst door:

(ca. 4 personen, maaltijd salades)

Duur: 30 min.

Materiaal

  • grillpan
  • 3 kommen
  • snijplank
  • (koks)mes
  • garde

Ingredienten

  • 1 krop Romainesla
  • 3 kipfilets
  • 1 vers ei
  • 25cl zonnebloemolie
  • 2,5el mosterd
  • 2tl limoensap
  • 1 teen knoflook
  • croutons
  • parmezaanse kaas
  • 12 ansjovis
  • zout
  • peper

Bereiding

De kip
Doe in een kom een eetlepel olie, zout, peper en een geperste knoflookteen, roer dit lichtjes. Maak de kipfilets schoon, halveer ze stuk en even grote dikte. Doe ze in de kom met het oliemengsel, laat het ongeveer 10 minuten marineren.

Haal de kip uit de marinade en gril de kip aan beide zijdes op half vuur. Wanneer de kip gaar is, snijd of scheur ze in hapklare blokjes.

De mayonaise
Doe in een kom een eidooier, de mosterd, limoensap en wat zout en peper. Klop het geheel met een garde en terwijl je blijft kloppen, voeg langzaam in een dun straaltje de olie toe. Wanneer het mengsel begint te “glijden”  in de kom, moet je even wachten met olie toevoegen anders gaat hij schiften.

De salade
Snijd de onderkant van de sla en gooi dit weg (deze is hard en niet lekker), de rest van de sla in reepjes van ongeveer 2cm breed. Was de sla en loop na op harde stukjes en verwijder deze eventueel. Doe in een kom ongeveer 2,5 eetlepel van de zelfgemaakte mayonaise. Laat de sla uitlekken en doe de stukjes in de kom met mayonaise, schep door met je handen totdat alle stukjes een beetje onder de mayonaise zitten.

Voeg nu de stukjes kip toe en meng deze er ook nog doorheen.

Opmaken
Doe de salade op het bord en maak een mooi bergje op ieder bord. Doe op elk bord 3 ansjovis filets en wat croutons. Maak met een dunschiller mooie krullen van de kaas en strooi dit op de salade. Haal een vork door de mayonaise en “druppel” hiermee over de salade.

Eet smakelijk!

Tips

  • Voor mayonaise heb je echt verse eieren nodig. Vanwege de rauwe dooier kun je zelfgemaakte mayonaise beter niet geven aan kleine kinderen of oudere mensen. Gebruik in dat geval gewoon kant-en-klare mayonaise.
  • Als je mayonaise is dreigt te gaan schiften, kan je het redden met een heel klein beetje lauw water. Mocht dat niet lukken, begin dan overnieuw met een eidooier en voeg daar het geschifte mengsel druppelsgewijs aan toe, i.p.v. olie.
  • Zelfgemaakte mayonaise blijft 1 dag goed in de koelkast.
  • Als je geen zonnebloemolie hebt, kan je ook archide- of sojaolie gebruiken. Olijfolie kan je niet gebruiken omdat die te bitter is voor mayonaise.
  • De kip kan je ook langer dan 10 minuten laten marineren, dat is zelfs nog lekkerder.
  • Krijg je gasten, geen probleem: de kip kan je prima van te voren grillen. Ook de mayonaise kan je van te voren maken. Wacht echter wel met het mengen van de sla en mayonaise tot het laatste moment, anders wordt je sla slap.
0

Over de auteur:

  Gerelateerde posts

Voeg een Commentaar