Vrijdag visdag

Geplaatst door:

Je hebt geen zin in vlees en vegetarisch staat je niet aan, dus dan wordt het vis. Ik ben een fervent carnivoor, maar als je me vraagt vlees of vis: dan heb ik het toch wel ff moeilijk met kiezen. Een goede steak sla ik echt niet over, maar een dampende pan met mosselen ga ik ook van kwijlen.

Wanneer mensen me vertellen dat ze geen vis lusten en ik vraag verder, komen we vaak tot de conclusie dat het eigenlijk we best wel mee valt. Meestal gaat het om een specifiek soort vis of houden mensen gewoon niet van graten. Daarnaast is het zo dat vis meer is dan een vissticks van de Iglo of een stukje kabeljauw. Je hebt schaal en schelpdieren zoals mosselen, maar coquilles en kreeft horen hier ook bij.

Het probleem met vis is dat het meestal niet goed klaar gemaakt wordt, vis hoef je namelijk niet zo lang te bakken. Ook moet je er niet de hele tijd aan zitten. Een goede filet begint met een verse vis. Dus waar moet je nou op letten als je vis gaat halen bij de visboer of op de markt?

Geur
Vis die echt naar vis ruikt is oud, en wil je dus niet hebben. Vis mag je ook maar twee dagen in de koelkast bewaren, nadat je het gehaald hebt.

Ogen
De ogen moeten glanzen, en niet dof zijn. Vaak zijn ze wel een beetje gedeukt of zit er een beetje bloed op van de ijsblokjes waar ze in vervoerd zijn.

Kieuwen
Als je de kieuwen een beetje optilt, moeten ze mooi donkerrood doorbloed zijn. Grauwe kieuwen is niet wat je wilt hebben, loop dan naar de volgende visboer.

Huid
De huid moet nog wat glimmen. Als er een witte, slijmerige substantie die wat van melk weg heeft opzit, ligt de vis er al een tijdje. Zeker in de zomermaanden moet je hier opletten, vanwege de temperaturen.

Als je een filets haalt, kijk dan naar de rest van de vis die er nog in hele delen ligt. Zelf haal ik altijd hele vissen, zo zie ik het hele product en het is goedkoper dan laten fileren.

Wil je zelf een hele vis fileren, vraag dan  aan je visboer of hij hem wil schubben en de ingewanden eruit wil halen. Spoel de buikholte thuis nog even na, met koud water. Niet te lang, want dan spoel je de smaak weg. Met het snijden gebruik je het liefst een scherp, flexibel mes. Begin bij de kop en werk via de graat naar het einde toe. Loop je filets altijd na op graten, met je vingers. Haal ze er uit of met je vingers, maar beter is een vispincet, dan blijven de filets mooi.

Experimenteer een beetje en oefen veel. Wanneer je niet weet hoe je hem moet bereiden, vraag je visboer, die heeft altijd wel suggesties.

Eet smakelijk!

0

Over de auteur:

  Gerelateerde posts

Voeg een Commentaar