Keuken bluf & trucs deel 2: Het oog wil ook wat

Geplaatst door:

Eten doe je niet alleen met je mond en neus. Je doet het altijd met al je zintuigen, dus ook je ogen. Wanneer er iets uit ziet alsof het uit een gaarkeuken in de gevangenis uit komt, heb je minder trek dan wanneer de kok zijn best heeft gedaan met opmaken. Een goed voorbeeld is een van mijn favoriete websites: Food Porn Daily.

Waarschuwing: Elke foto die je hier van eten ziet, zorgt dat je instantly gaat kwijlen, of je nu net hebt gegeten of niet!

Eten opmaken heeft niet alleen puur esthetische redenen. Zo zorgt het ervoor dat je eten beter te verkopen is of om de matige kwaliteit van het product te verdoezelen. Zo zien de burgers van een willekeurige fastfood keten er altijd best wel apetijtelijk uit, al heeft dat misschien meer met de photoshopskills van de ontwerpers te maken.

Andere redenen zijn heel pragmatisch. Als je altijd de borden hetzelfde opmaakt, kan je constante kwaliteit bieden: iedereen krijgt immers hetzelfde product. Voor de bediening is het ook makkelijker om zo een specifiek gerecht te herkennen.

Ook wil je – als gast – bijvoorbeeld niet dat als er saus op je bord ligt, het niet te dicht bij je ligt, vanwege eventuele vlekken en vegen. Tot slot helpt het ook verduidelijken; zo heb je soms gerechtjes die uit 3 dingen bestaan, de gast begint dan links te eten en werkt langzaam naar rechts, zo vertelt de kok impliciet hoe je het moet eten.

 

Waar je nou precies op moet letten, als je een bord opmaakt?

Temperatuur Als je een net gebakken steak op een ijskoud bord legt, verpietert hij binnen een paar minuten. Zonde van je werk. Ijs op een warm bord is ook geen handige actie. Ook is salade op een heet bord ook geen goed idee: hij wordt snel slap.

Gebruik schone borden Lijkt overbodig om te melden, maar vingerafdrukken wil je ook niet zien op een wit bord. Maak dus altijd eerst een bord schoon met een beetje azijn en keukenpapier. Knoei je saus? Haal het dan weg met wat nat keukenpapier, anders smeer je het alleen maar uit

Zorg dat je borden hetzelfde eruit zien. Je moet een consistentie hebben in de opmaak, maar ook moet je dezelfde borden hebben.

Werk de hoogte in. Stapel dingen op elkaar, waarbij je aardappels of rijst onderop doet, dan de groente en boven op je belangrijkste product: het vlees of de vis. Als garnering kan je natuurlijk altijd een chipje of stukje kruid boven op doen.

Gebruik kleur. Tenzij je een hele thematiek wil uitdragen, varieer kleuren. Dit nodigt uit tot eten en geeft extra dimensie. Contrasterende kleuren kunnen hier vaak bij helpen.

Houd ruimte op je bord. De randen van een bord moeten vrij zijn, zo kan je het bord oppakken. Laat ook genoeg ruimte leeg op je bord, dit zorgt ervoor dat je je trek behoudt. Een bord helemaal vol proppen zorgt ervoor dat je al geen honger meer hebt als je het bord ziet, daarnaast ziet het er slordig uit.

Oneven aantallen. Oneven aantallen van producten zien er mooier uit, dan even aantallen. Bij een Japans restaurant krijg je bijvoorbeeld altijd een oneven aantal stuks sashimi, vanwege de esthetiek.

Voorkom schuiven. Iemand moet het bord nog meenemen van de keuken naar de tafel, dus producten mogen niet schuiven of rollen. Een bolletje ijs zet je “vast” met wat amandelschaafsel en een sausbakje staat steviger als er een stukje vochtig papier onder ligt.

 

Borden opmaken kan lastig zijn, maar met enige oefening kom je er wel. Boeken over kunst en regels over dingen als de gulden snede. Van andere koks kan je ook veel leren, kijk wat zij doen met hun borden. Tot slot moet je er vooral plezier in hebben en een beetje out of the box denken. Een beetje humor op een bord kan echt geen kwaad (denk aan chocolade kop en schotel of een knipoog naar kant-en-klaar maaltijden)!

Succes!

0

Over de auteur:

  Gerelateerde posts

Voeg een Commentaar